Füstbe ment terv
2021. szeptember 12. írta: Fermentátor

Füstbe ment terv

Füstös sör - a folyékony szalonna

 

img_20210911_151101.jpg

Délceg, tartós hab a sör tetején - igen, ez dicsekvés volt! 

Miskolcon, a Szinva terasz nyugati végénél lévő 'craft beer' sörözőben ittam életem első füstös sörét és egyből arra gondoltam, ezt nekem is meg kell főznöm! Vagy legalábbis valami hasonlót. A tervet tett követte, azaz elkészítettem leendő söröm tervét. Ez persze így fából vaskarikának tűnhet, de a sörfőzés megvalósításának első lépése igenis a pontos TERV elkészítése. Ezt követően rendeli meg a lelkes hobbi sörfőző a szükséges anyagokat (sokszor már csak a malátát, hiszen az egyéb összetevő, pl. élesztő, komló, stb. többnyire eleve megkapul az otthoni hűtőben a rendszeres főzésre ráállt főzőmester otthoni főzőgető esetében). Így cselekedtem én is és egy szép, augusztus eleji napon boldogan bontogattam ki a roppantott malátákat tartalmazó kis zsákocskákat: 2,4 kg füstölt maláta - pipa! 0,4 kg melanoidin maláta - pipa! 0,1 kg Carafa Type 1-es festőmaláta - na, az nem volt sehol! A tervet máris módosítanom kellett. Az említett festőmaláta enyhén csokis ízt adhat a sörnek, de ilyen kis mennyiségben ez elhanyagolható, inkább a színt befolyásolja és tolja el az italt a kívánt félbarna kategóriába. Gyorsan valami vészmegoldás után kellett néznem és találtam is otthon némi pörkölt árpát, mely sokkal erősebb színező alapanyag, így mindössze 50 grammot használtam fel belőle végül. Keserűkomlónak kicsit formabontó módon warriort, aromakomlónak pedig a német hallertau hersbruckert használam.

Másik gond, hogy új sörtervezőt alkalmaztam ettől a főzéstől, emiatt történt is egy kis kavarodás, minek eredményeként a kezdeti fajsúly (OG - original gravity) jóval alacsonyabb lett a vártnál (1,052 helyett 1,042). Ez így már tényleg füstbe ment terv...

a_kep.jpg

A terv, amely füstbe ment /Farkas Réka rajza/

6B - Rauchbier/Füstös sör

Malátás jellegű német, félbarna ászoksör, erős füstös jelleggel, mely a bükkfán füstölt, többnyire bécsi típusú maláta jelenlétének köszönhető. Legalább 20, de akár 100% is lehet a füstös maláta aránya. A komlóaroma tehát gyenge, a sör közepesen testes. Elsősorban német vagy cseh komlókkal készítik. Eredetileg a bajorországi Bambergben főzték, a város történelmi specialitása.

img_20210911_151129.jpg

Pszeudolager sörről van szó. Tudni kell, a láger söröket a főerjedést követően hetekig 0-5°C között pihentetik/ászokolják/lágereztetik ("táboroztatják"), azonban erre én technikailag nem vagyok felkészülve a másfél szobás lakásomban, így ún. gőzsört  (steam beer) készítettem (na, ettől lesz ez pszeudoláger!). Ennek lényege, hogy speciális, magas hőfokon is erjesztő lágerélesztőt (alsóerjesztésű élesztőt) használtam. Ez az élesztő a cukrokat jórészt alkoholra bontja, a gyümölcsös jelleget adó észterek nem vagy csak minimális mennyiségben keletkeznek. Láger jellegű sör az eredmény, mely a 80% fölötti füstös malátaarány miatt ízében tényleg a szalonnát juttatja az ember eszébe - és valóban meg lehet éhezni tőle!

img_20210823_225601.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentator.blog.hu/api/trackback/id/tr7816686766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása