Születésnapi sör
2021. április 16. írta: Fermentátor

Születésnapi sör

Cseh prémium pilseni "pszeudoláger"

img_20210416_183402.jpg

Igen, a címkét elírtam, de emiatt már nem főzöm újra sört, új címkéket sem fogok nyomtatni. Tehát: steambeer.

 

Huszonkettedik főzetem, de az első lágerem, azaz alsóerjesztésű söröm. De igazából ez sem az, csak valami olyasmi. Lágert készíteni házilag nem túl egyszerű, legalábbis, ha az embernek nincs egy külön hűtője a sörökhöz. Ugyanis már az erjesztéshez is alacsony hőmérséklet kell (mondjuk 7-10°C), azt pedig egy hetekig tartó ászokolás ("táboroztatás" - lágerezés) követi 5°C alatt. Harmadik emeleti lakásomban nem igazán akarom olyan módon felborítani az életemet, hogy ezeket a körülményeket biztosíthassam az erjesztéshez. Inkább veszek néha egy-egy palack pilsenit és jóvanazúgy.

Van persze egy kibúvó, mondhatni egy rejtekajtó az áhított cél eléréséhez: a steambeer, avagy a gőzsör! Gőzsörnél alsóerjesztésű élesztőt használunk, de igazából felsőerjesztésű hőmérsékleten. Amerikai "találmány", nem divathóbort (eredetileg legalábbis nem az volt, hanem a kényszer szülte megoldás.

19B California common - Kaliforniai közönséges sör

A XIX. században a lágerek, azaz az alsóerjesztésű sörök elterjedése elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét, Kaliforniát is. Az ottani sörfőzőmesterek is serényen nekiálltak a tisztaízű lágerek készítésének, azaz alsóerjesztésű élesztőket használtak. Figyelmen kívül hagyták persze, hogy az ottani melegebb klímán (ne feledjük, ez mégiscsak egy mediterrán éghajlatú terület, ahol ma a légkondícionálók száma talán még a lakosokét is felülmúlja) hűtőberendezések hiányában nem tudják biztosítani a megfelelően alacsony erjesztési hőmérsékletet (ld. fentebb!). Az erjesztési folyamat elhúzódott, folytatódott a hordókban is, melyek így jellegzetes sziszegő hangot adtak. Mintha csak a gőz távozna egy berendezésből. Innét van a gőzsör (steambeer) elnevezés. Később aztán a technológia fejlődésével a gőzsörök eltűntek, de a XX. század végén indult sörforradalom ezt a sörfajtát is újra előkaparta.

img_20210416_183520.jpg

img_20210416_183431.jpg

Ma már olyan alsóerjesztésű élesztők is vannak, melyek jobban elviselik a magasabb hőmérsékletet. legismertebb talán a Mangrove Jack's M54 Californian lagewr, mely 16-20°C közötti hőmérsékleten is kiválóan dolgozik. De mit jelent egyáltalán ez az alsóerjesztésű vs felsőerjesztésű sör? A nyájas felhasználót, aki igazából meginni akarja a kész sört, egyáltalán nem érdekli, hogy az erjedés végén hol is válik ki az élesztő: a sör alján-e (alsóerjesztésű) vagy a sör tetején (igen, kitalálták, ez a felsőerjesztésű). Utóbbinál az élesztősejtek összekapaszkodnak, egy térhálós szerkezetett vesznek fel és a keletkező, felfelé áramló szén-dioxid tolja fel őket az erjedő sör felszínére. Később aztán jórészt ezek a sejtek is leülepednek. Az alsóerjesztésűeknél nincs térhálósodás, ők könnyebben kiülepednek a sör aljára. Ez az egyik különbség. A másik a hőmérsékleti optimum. A felsőerjesztésűeknél el 16-20, de sokszor akár 20°C fölötti is lehet, míg az alsóerjesztésűeknél a már korábban említettalacsonyabb, tehát 7-10°C körüli érték. De a leglényegesebb különbség mégis talán az ízekben érhető tetten! Az alsóerjesztésűek szinte teljes egészében etil-alkoholra bontják a cikrokat, ettől ízük tisztább, frissebb. A felsőerjesztésűeknél viszont az alkohol mellett megjelennek különbözű észterek, melyek gyümölcsös ízt adnak a sörnek. 

Célom egy ilyen tiszta ízű, cseh láger, pontosabban cseh prémium pilseni elkészítése volt kislányom születésnapja alkalmából. Korábban egyszer már elvittem Prágába sörözni a 18. szülinapjára és ottani kedvenc kocsmánk nevét adtam az elkészült sörnek. természetesen cseh pilseni (Bohemian Pilsner) malátát használtam fel. Keserűkomlóként kicsit formabontóan az ausztrál Warriort, de aromakomlóként már európait, a Hallertau hersbruckert. Igazából SAAZ komlót szerettem volna, amely a legtipikusabb cseh komló, de az akkor éppen hiánycikk volt kedvenc sörfőző webáruházamban. Néhány további adat:

OG    1,056

FG     1,013

IBU    40

SRM   4

ABV    6% körüli (a a palackozócukorral hatásával együtt) 

És néhány szó a mostani sörkategóriáról is:

3B Czech Premium Pale Lager - Cseh Prémium Világos Ászok

A kategória általában a Pilsner Urquellhez társul, melyet először 1842-ben főztek Pilsenben (ma: Plzeň). Alapvetően alacsony sótartalmú víz szükséges hozzá és Saaz-típusú komló a pilseni maláta mellett. Az alacsony sótartalom jobban kihozza a komlóprofilt. Gazdag, karakteres, világos cseh láger. Komplex, jól kiegyenlített és frissítő.  Általában pilsner típusúak az ide tartozó sörök, de Csehországban csak a már említett Pilsner Urquellt tekintik pilsnernek.  A kategória söreit összefoglaló néven světlý ležák vagy světlé speciální pivo névvel illetik, megkülönböztetve a könnyebb, alacsonyabb alkoholtartalmú  světlé výčepní pivotól.

 

Boldog születésnapot, kislányom!

qrkod_2.png

img_20210416_160829.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fermentator.blog.hu/api/trackback/id/tr6116503474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása