Ismét a kvászról

 2011.08.15. 19:09

Italunk a blog többi italához hasonlatosan erjesztett. Ez természetes is, hiszen itt más nem készül, csak fermentum. Alapanyaga leggyakrabban gabonaféle, pontosabban a gabonaféléből készült rozscipó. Emellett létezik például almás vagy citromos változat is. Sörhöz való hasonlatossága továbbá, hogy a lefőzött gabonalevet erjesztés előtt fűszerezik. Igaz, nem komlóval, hanem menta- vagy ribizlilevéllel. Igen komoly, több ezer éves múlttal rendelkezik, nagyjából egyidős a sörrel. Az első írásos emlék 989-ből származik az erjedt gabonaléről, miszerint I. Vlagyimir a Kijevi Rusz feje úgy rendelkezik, hogy megkeresztelkedés után kapjon a jó nép ételt, mézet és kvászt. Ennyiért a bolondnak is megéri...

Nagy Péter idejében a köznép állítólag több kvászt ivott, mint vizet - ami információ teljességgel hihető is. A XX. században sem felejtették el ezt az italt, de főleg nyáron lehetett hozzájutni, mikor lajtos kocsikból tudta a jónép megvásárolni. Nem csak Oroszországban, de több más szláv államban is ismert ital, mely 1990 után kezdett visszaszorulni. A fiatalabbak kólára, az érettebb korosztály sörre cserélte a szlávok évszázados italát. Mintha napjainkban kezdődne egy újabb reneszánsza a kvásznak: alkoholmentes, soft drink változatban sok helyen megvásárolható (helyenként Magyarországon is). Ez ugyan nem az igazi kvász, hiszen színezékből, aromából, cukorból és a vízbe pumpált szén-dioxidból áll, de a gyerekek, a fiatalok számára így alternatíva a kóla helyett. Lássuk be, még ez is kevésbé egészségromboló, mint a foszforsavas lónyál...

Igazi kvászhoz persze jóval nehezebb hozzájutni, leginkább csak úgy, ha mi magunk készítjük el.

Oroszországban a kvász fogyasztását nemzeti témaként kezelik, Putyin is felszólalt mellette és az orosz reklámpiacon is megjelent. Nem Putyin, hanem a kvász...

 

 

 

 

 

 

 

Források: 

hu.wikipedia.org/wiki/Kvasz

oroszorszag.blog.hu/2008/07/10/kvasz_kate_kezdoknek

 

 

 

Címkék: putyin mézsör kvász

A bejegyzés trackback címe:

http://fermentator.blog.hu/api/trackback/id/tr503156140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Attilajukkaja 2011.08.17. 11:21:37

Gyumolcsoset vagy mentasat meg sosem ittam,...szerintem (?). A gyumolcsot/mentat is az elejen kell beletenni? A bennuk levo antioxidansok nem gatoljak a fermentaciot?
(Igaz, azt irtad, a mentalevel mar az elejen belekerul a keverekbe.)

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2011.08.18. 20:30:14

@Attilajukkaja: A mentalevél nem előírás, nem feltétlen fontos, nem is találkozni vele minden receptben. Én ma már a pirított rozskenyérrel együtt adom a főzethez - de akkor már a gázt is elzárom.

ui: Bevallom, a gyümölcsös még nálam is csak a tervek között szerepel, de egy biztos, ha elkészítem - mert el fogom készíteni az almásat is és a citromosat is! - lesz róla egy poszt.
De alkalmas vendégposztot is elfogadok a témában...

Attilajukkaja 2011.08.19. 13:27:19

@Fermentátor:
Menta dogivel terem nalunk, mert szeretjuk (mojito, jeges tea, arab kajak, stb.). Kiprobalom!
Ha ugy adodik, hogy erdemes, igerem fenykepekkel szamolok be a sikereimrol :o)))
(De erre azert ne nagyon szamits egy darabig!)

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2011.08.19. 13:37:24

@Attilajukkaja: Várom a beszámolót! Ha gondolod, akár egy vendégposzt is lehet belőle!

Attilajukkaja 2011.08.19. 16:08:57

@Fermentátor:
Elobb legyen belole kvasz, aztan raerunk meg a tobbire :o)))

Attilajukkaja 2011.08.23. 22:14:37

@Fermentátor:
Baromi jo lett!!! Elsore :o))))

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2011.08.24. 06:58:58

@Attilajukkaja: Gratulálok! Látod, az én első kvászom például siralmas volt! (Na jó, ezt csak utólag láttam be, de beláttam. :))